INSOMIA – Merupakan kesakitan bagi mereka yang tidak dapat menghilangkan perasaan takutkan      suasana malam,”bayangan”dan tidak yakin pada dunia.

MIGRAIN – Orang yang mengidap migrain berusaha menyelesaikan masalah dalam kepala yang perlu diselesaikan menerusi gerak hati. Migrain menunukkan serangan atau kreativiti yang tertahan.

SELESEMA – Kita mendapat selesema apabila terlalu banyak perkara yang berlaku secara serentak. Akibatnya fikiran bercelaru, keliru dan perlu “berihat”.

KAKI MAKAN AIR – Kaki mewakili kemampuan kita untuk meneruskan kehidupan. Kaki makan air     ( penyakit yang tidak dapat diterima masyarakat) mecerminkan kekecewaan kerana diri tidak diterima, dan menghapi kesukaran untuk melakukan perkara- perkara baru.

KEMALANGAN – Ini berlaku apabila anda tidak boleh meluahkan perasaan. Ia menarik perhatian kepada apa yang anda ingin katakan. Bagaimana perasaan anda sebelum ai berlaku?

LEHER KAKU – Leher mewakili kemampuan kita untuk menjadi fleksibel. Leher kaku menunjukkan sikap yang sukar dilentur dan enggan melihat sesuatu dari sudut berbeza.

EKZEMA – Kulit menjadi pemisah antara kita dengan dunia. Ekzema merupakan luahan kemarahan dan “ledakan” mental.Ia juga mencerminkan keinginan untuk mengatasi segala halangan dan kehidupan.

SAKIT BELAKANG – Bahagian belakang mewakili sokongan dalam kehidupan.  Sakit di bahagian belakang di sebelah bawah  merupakan anda tiada sokongan bagi keewangan dan anda khuatir menjadi miskin.

SEBELIT – Usus mewakili pembuangan sisa. Sebelit bermakna kita sedang “menyimpan sesuatu” enggan melepaskan  pengalaman lalu.

Sumber: Here’s Health

(Oktber 1996)

SEGALA YANG TERJADI ADALAH DALAM KETENTUAN ALLAH TA’ALA

ما شاء الله كان وان لم يشاء لم  يكن

Advertisements